Wonen

Hoe belangrijk is je dakrand?

Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel, dit geldt ook zeker voor je dak. Een goede dakrand is daarom net zo belangrijk als goede dakbedekking. Het belangrijkste gedeelte van je dakrand is voor veel soorten dakbedekking de daktrim, maar de gehele afwerking van je dakrand is zeker belangrijk. Het is aangeraden om goed op te letten bij het toevoegen van een dakrand, dit zijn een aantal redenen waarom je dakrand specifiek belangrijk is.

Regen

Een lekkage is het eerste waar je aan denkt bij schade aan je dak. Het is dan ook het meest voorkomende defect aan daken in Nederland. In ons kikkerlandje hebben we genoeg regen in een jaar om voor flinke lekkages te zorgen. De dakrand dicht niet alleen een belangrijke delen van het dak, de randen en de hoeken, maar verstevigt ook de water werende dakbedekking van je dak. Je kunt stellen dat je daken niet waterdicht zijn zonder daktrimmen. Ook speelt de dakrand een belangrijke rol in de afvoer van het regenwater van het dak. Door een dakgoot of een ander systeem zorgt het ervoor dat de druk van het water op het dak nooit te groot wordt.

Wind

Het klinkt misschien een beetje knullig, maar je dakrand zorgt ervoor dat je dak niet wegwaait. De daktrim van je dak is hetgeen wat de hele boel samen houdt. Voor veel soorten dakbedekkingen houdt de dakrand de bedekking op zijn plek bij harde wind. Zonder de dakbedekking ligt de constructie open en kan er meer schade ontstaan aan het dak. Het is maar goed dat de dakrand dit allemaal voorkomt.

Isolatie

Hoeken en randen zijn vaak zwakke plekken in constructies. Dit is ook het geval wanneer het gaat om isolatie in constructies. Isolatiemateriaal is vaak lastig om er goed in aan te leggen. Hierdoor is het belangrijk dat de dakrand goed afgewerkt is. Het is de eerste verdediging tegen warmte en kou op deze plekken en voorkomt schade aan het isolatiemateriaal op deze zwakke plekken. Hiernaast kun je door middel van de dakrand extra isolatie aanbrengen voor deze plekken.

Schade

Zoals in de vorige alinea al vermeld zijn randen en hoeken vaak zwakke plekken in een constructie, maar het zijn ook zeker belangrijke plekken van een constructie. Het zijn namelijk verbindingspunten van meerdere delen van de constructie. Als het verbindingspunt wegvalt heeft dit een domino effect. Niet alleen voor de isolatie is het dus belangrijk dat de dakrand bescherming biedt tegen schade.

You may also like

Comments are closed.

More in Wonen