KlussenWonen

Kies de juiste omheining voor je tuin

Een omheining voor je tuin, het is een van de belangrijkste dingen bij het ontwerpen van een tuin. De keuze voor het soort omheining heeft namelijk invloed op de sfeer en uitstraling van je tuin. Daarnaast kan het ook de mate van privacy bepalen. Van een haag, hekwerk tot een betonnen muur, er zijn veel mogelijkheden op gebied van omheining.

Een hekwerk om je tuin

Een van de meeste gekozen manieren – naast een houten schutting – is een hekwerk. Vroeger kan je dit vooral tegen bij grote luxe huizen met een enorme tuin. Een hekwerk zit er vaak deftig uit, zeker als je kiest voor een hekwerk wat gemaakt is van gietijzer. Vaak is het ook nog versierd in een barokke of romantische stijl en is de bovenzijde voorzien van vriendelijke rondingen of scherpe punten. Een dubbelstaafmat hekwerk is daar een voorbeeld van. Hoewel ze deftig en mooi zijn, geven ze je wel weinig privacy. Tegenwoordig zie je vaak dat een hekwerk van gietijzer vaak als klein – laag – toegangshek wordt gebruikt.  

Een houten schutting

Een andere manier die veel wordt gebruikt om een omheining te plaatsen is een schutting. Een houten schutting heeft veel voordelen. Allereerst geeft het een natuurlijke uitstraling aan je tuin. Zo kun je kiezen voor  geïmpregneerd grenen of vurenhout. Deze twee houtsoorten zijn ook goedkoop om aan te schaffen. Het nadeel is wel dat ze minder lang mee gaan. Wil je een houten schutting die jaren blijft staan? Kies dan voor tropisch hardhout. Dit is wel een stuk prijziger maar je hebt er dan ook langer plezier van. Daarnaast zijn er ook nog andere opties voor een houten omheining. Om in de sfeer van hout te blijven kun je ook denken aan bamboe. Zo geef jij je tuin een jungle en tropische uitstraling.

Een groene haag

Wil je een natuurlijke omheining? Kies dan voor een groene haag. Afhankelijk van welke hoogte haag het beste bij je tuin past, duurt het wel even voordat je tuin helemaal beschut is. Wil je niet wachten totdat een haag voldoende privacy biedt? Dan kun je ook een kant-en-klare haag kopen. Het enige wat je moet doen is deze planten in je tuin. Een voorbeeld van een populaire groene haag is klimop of buxus. De twee plantensoorten blijven heel het jaar door groen. Het voordeel van een groene haag is dat je vaak veel privacy in je tuin hebt. Wat voor soort omheining het beste bij jouw tuin past is afhankelijk van jouw wensen, budget en grootte van je tuin. 

You may also like

Comments are closed.

More in Klussen